Untitled Document

Cikk - Albatrosz Repülőnap 2012



2012. 09. 09.- én az Albatrosz repülőklub szervezésében ismét egy csodálatos repülőnapra látogathattak ki az érdeklődők. Az időjárásra sem lehetett panasz, ugyanis a rendezvény napján verőfényes napsütés volt. Mielőtt a repülőnap értékelésére rátérnék, köszönetet szeretnék mondani több tízezer ember nevében a szervezőknek, a színvonalas eseményért.

Mivel a hhelikopter.hu oldal elsősorban a helikopteres repüléssel foglalkozik, így a beszámolót a forgószárnyas légi járművekkel kezdem. Először Imreh Lajos a Forgószárny Kft. főpilótájának Mi 2- es helikopterével történő tűzoltási demonstrációját, valamint dinamikus bemutató repülését említeném meg. A cég a nagyközönségnek először a tűzoltási demonstrációt mutatta be, aminek hatalmas sikere volt, igen látványosra sikerült a bemutató. Később a cég helikoptere ismét feltűnt, és egy „füstölős” dinamikus bemutató repülést láthattunk, amivel tovább fokozta a cég ügyvezető pilótája a hangulatot. Az egyéni bemutató repülésről annyit érdemes megjegyezni, hogy a világon Mi 2-es típussal Imreh Lajos, valamint az orosz helikopter világbajnok képes megcsinálni a bemutatóban látott elemeket.

 

Számomra a repülőnap legjobb dinamikus bemutatóját Dányádi Balázs repülte Ka 26- os helikopterével. Egyéni bemutatója során a különböző bemutató elemeket hihetetlen precizitással hajtotta végre. Érdemes megjegyezni a gép festését is, ami tovább emelte a látványt. 

  

A program szerint a Fly-Coop Kft. Hiller UH 12-es helikopterének is dinamikus bemutatót kellett volna repülni, amire nem került sor az indítómotor hibája miatt. A cég helikopter egésznap a földön vesztegelt. 

A rendezvényen váratlanul megjelent a Hidroplan Nord Kft. tulajdonában lévő Messerschmitt-Bölkow-Blohm Bo 105 CBS-5 HA-BOC lajstromjelű helikopter. A gép rövid időre leszállt, majd tovább repült, azonban szerkesztőségünknek sikerült pár felvételt készíteni a helikopterről. A HA-BOC lajstromjelű helikopterről annyit tudunk elmondani, hogy csodálatos állapotban van, kívül- belül egyaránt.

 

A rendezvény vége felé Fertőszentmiklósról Gyrocopter érkezett, amivel a fertőszentmiklósi repülőklub vezetője egy csodálatos egyéni bemutatót repült. Ezen a repülőnapon is bebizonyosodott, hogy nagyszerű repülőszerkezet a Gyrocopter, amivel bemutató esetén látványos elemeket lehet végrehajtani.    

 

A merevszárnyú repülőszerkezetek közül természetesen jelen voltak a rendezvényen a Po 2-es, illetve Li 2- es repülők, amivel azt hiszem, nem lehet betelni. Természetesen a rendezvény napján folyamatosan lehetett repülni ezekkel a csodálatos oldtimer gépekkel.

 

A műrepülők közül megkell említeni Nádas Tamás, Józsa Dávid csodálatos műrepülő bemutatóját. Precízen kivitelezett műrepülő elemeket hajtottak végre a fent nevezett pilóták a közönség legnagyobb örömére. Veres Zoltán Ranalli Skybolt Radial gépével várakozáson alul teljesített. Zolitól megszokott látványos műrepülő elemeket nem láthattunk, ami nyilván a gép korlátainak köszönhető. Mindenképp említést érdemel az Apollo Fox kötelék is. Nagy precizitással, különböző formációkba rendeződve repültek le programjukat.    

 

A repülőnapon folyamatos volt a sétarepültetés helikopterekkel, illetve repülőkkel. A légi látványosságok mellett, színvonalas földi programokkal – katasztrófavédelmi, haditechnikai bemutató - is szórakoztatták a nagyérdeműt.

 

Albatrosz Repülőnap 2012 képek megtekintése.

 

Cikk: Batki Zoltán- Főszerkesztő
Fotó(k): Forró Ádám- Fotóriporter


©2013-2018 HHELIKOPTER.HU - MINDEN JOG FENNTARTVA! - Magyarország legnagyobb helikopteres repüléssel foglalkozó oldala.